latinica  ћирилица
07/07/2015 |  20:23 | Аутор: РТРС

РС: Измирене све обавезе за 2014 . у сектору пољопривреде (ВИДЕО)

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде уплатили су пет и по милиона марака подстицајних средстава за пољопривредну производњу и тиме заокружили укупна улагања за сектор пољопривреде у 2014 годину.

Као једина у региону, Влада Српске уз текући буџет за пољопривреду од 62 милиона марака, успјела је да обезбиједи и посебна средства за санацију и обнову поплављених пољопривредних газдинстава у износу од 32 милиона марака. До сада је око 80 одсто газдинстава добило средства у сврху подстицаја. 

Пет милиона и 405 хиљада марака ресорно министарство уплатило је за Инвестиције у механизацију, наводњавање, за премије за производњу меса-тов, производњу конзумне рибе, за садни материјал, производњу и узгој приплодних јуница , те за ванредне потребе помоћи и средства за мјере заштите здравља животиња. И ратари и сточари, истог мишљења - кажу исплати се бавити пољопривредом само уз добијање субвенција и подстицаја.

- Ако је принос уредан и ако газдинство или фирма испуњава услове за подстицаје онда има рачуна, ако не онда је тешко, рекао је Дарко Секимић, пољопривредник из села Косијерово, Лакташи.
 0.12

Произвођачи у Федерацији БиХ и Србији још чекају исплату средстава за 2014. годину због чега су пољопривредници из Српске, кажу у ресорном министарству, у бољој конкурентској позицији јер сви наступају на истим тржиштима.

- Већ другу годину за редом Влада РС и ресорно Министарство реализују буџет за пољопривреду у складу са планираним обимом средстава . У том смислу нема пробијања буџета и кумулирање дуговања , што је била пракса у предходним годинама, истакла је Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске.

Измирене су и текуће буџетске обавезе од 60 милиона марака . Уз ова средства, Влада Српске обезбиједила је и додатних 32 милиона марака за хитну санацију и обнову поплављених подручја. Тиме је постала једина Влада у регион која је успјела да исплати надокнаде за дио штете настале у поплавама у пољопривредним газдинствима .

- Преко седам милиона КМ је већ исплаћено, а то је значи да је преко 80 одсто газдинстава већ добило средства одштете и у наредном периоду и остала газдинства могу да очекују та средства, додала је Роквићева.

У складу са Правилником прописаним роковима за поједине мјере подршке, из ресорног Министарства стиже најава да ће у наредном периоду учинити све како би почело измиривање редовних обавеза из 2015. године према пољопривредним произвођачима .