latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:23 | Аутор: Б92

ММФ: Италијанска привреда на путу опоравка

Италијанска привреда је на путу постепеног али крхког опоравка послије дугог периода рецесије, оцијенио је Међународни Монетарни фонд.

Очекивани привредни раст Италије за 2015. је 0,7 одсто, а за 2016. од 1,2 одсто послије четворогодишње рецесије. У 2014. бруто домаћи производ је имао негативни раст од 0,4 одсто, минус 1,7 одсто у 2013. и минус 2,8 одсто у 2012, наводи у најновијем извјештају ММФ који је окончао годишњу мисију у Италији.

Очекивани позитивни привредни раст биће директна посљедица домаће потражње и извоза као и раста инвестиција, оцијенили су експерти ММФ.

- Привреда се постепено опоравља послије дугог периода рецесије. Повјерење у финсијска тржишта и индекси повјерења су се видно поправили од краја 2014. Упркос недавним колебањима, суверени дуг је пао на ниво од прије отпочињања кризе захваљујући квантитативним олакшицима Европске централне банке - примијетили су експерти Фонда.

ММФ је похвалио италијанске власти због храбрих потеза предузетих у сарадњи са ЕУ који су резултирали позитивним привредним растом и побољшањем повјерења.

Посебно је позитивно оцијењена недавно започета реформа тржишта рада која ће резултирати смањењем расцјепканости тржишта и која ће олакшати мобилност радне снаге.

- Позитивни привредни раст је још увијек неубједљив, а оптимизам средњорочних прогноза је угрожен због недовољних структурних реформи, високе незапослености, танких биланса предузећа и високог јавног дуга који износи 130 одсто бруто домаћег производа - саопштио је ММФ.

Међународна институција препоручије Италији да сконцентрише своје напоре у раст продуктивности, убједљивијег оздрављења банака и предузећа и охрабрујуће буџетске консолидације привредног раста.

У извјештају се наводи да би неповољни развој ситације у Грчкој, у случају изостанка проналажења енергичног одговора на европском нивоу, могао да има значајан утицај на Италију у смислу повјерења без обзира што је директна изложност италијанске привреде ограниченог карактера.

Италијанска влада је потврдила да погоршање грчке кризе у посљедњих неколико дана не може да доведе у опасност Италију као што је то био случај 2012, преноси АФП.

- Италијански фондови су знатно ојачани. Постоје извјесна колебања, али она никако не угрожавају Италију - потврдио је средином прошле недјеље италијански министар економије Пјер Карло Падон.

- Италијански дуг је у сваком случају одржив са тенденцијом пада захваљујући предузетим реформама - закључио је министар.