latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:15 | Аутор: СРНА

Предавање о новим технологијама у узгоју јабуке

У Требовљанима код Градишке данас је одржано предавање за воћаре посвећено новим технологијама у узгоју јабуке, коме је присуствовало око 70 воћара из Посавине, те приједорске и бањалучке регије.

 
Предавање у предузећу "Агроимпекс" одржао је Андреа Тадиа, главни технолог у италијанском конзорцијуму "Ла Трентина" из Трента.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић истакао је да је савјетовање било веома корисно за воћаре, наводећи да је акценат стављен на хемијско прорјеђивање плодова и рад кооперативе.

"Кооператива воћара у Српској недавно је основана и веома је корисно да се чују квалитетни савјети како организовано наступити на тржишту и пласирати воће по оптималној цијени", рекао је Дојчиновић.

Он је нагласио да ће воћари настојати да примијене савјете о најсавременијим методама хемијског прорјеђивања плодова, те да ће у наредној години имати бољи урод.

Дојчиновић је навео да су стручњаци из Италије обишли неколико засада воћа у Поткозарју, те да су одушевљени засадима, али разочарани веома малим приносима.

"Просјечни приноси воћа у Републици Српској су око 22 тоне по хетару, а у Италији и до 45 тона по хектару. Наша клима се разликује од климе у Италији, али оно што се може примијенити треба прихватити", додао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, воћари у Републици Српској тренутно беру брескве и ране сорте шљива, али су активности у воћњацима сведене на минимум због велике врућине.

"Тренутно је критична ситуација за род крушке, јер врућине погодују размножавању инсекта крушкина бува, док ситуација са плодовима јабуке неће бити критична ако врућине не потрају још десетак дана", навео је Дојчиновић.

Организатор предавања је Удружење "Добар воћар", уз подршку ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Удружења воћара Српске, организације "Прођето Приједор" и конзорцијума "Ла Трентина" из Трента.