latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:15 | Аутор: СРНА

Ђукановић -Данијелсон: Интегрисати западни Балкан у ЕУ

Интеграција западног Балкана у ЕУ једини је гарант стабилности и економског развоја региона, оцијенили су предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић и генерални директор Директората за проширење Европске комисије Кристијан Данијелсон.

"Влада је као приоритет препознала унапређење квалитета живота грађана, стога је усредсређена на испуњавање задатака из интеграционе агенде ради спровођења свеобухватних реформи, усмјерених на превазилажење друштвених дефицита узрокованих вишедеценијским заостајањима", рекао је Ђукановић у разговору са Данијелсоном који борави у службеној посјети Црној Гори.

Он је нагласио да је инфраструктурни развој и међусобно повезивање земаља региона и региона са ЕУ битан предуслов за даљи напредак и пуну интеграцију региона.

"Берлинска иницијатива и подршка чланица ЕУ је од изузетног значаја за пуну реализацију тог процеса", нагласио је Ђукановић.

Данијелсон је посебно истакао конструктивну улогу Црне Горе у том процесу, нагласивши да усвајање европских стандарда треба да резултира економским растом и бољим квалитетом живота грађана.

Он је позитивним оцијенио постигнућа Црне Горе у области јачања владавине права, реформи правосуђа и борби против корупције.

"Европска комисија наставиће да подржава Црну Гору у процесу имплементације и остваривања конкретних резултата у тој области", рекао је Данијелсон.

Договорен је наставак интензивне сарадње у сусрет доношењу смјерница за даљи ток европске агенде Црне Горе.