latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ангела Меркел сутра у Београду

Њемачка канцеларка Ангела Меркел стиже сутра у Београд, гдје ће разговарати са највишим званичницима Србије.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

Меркеловој ће сутра бити приређен свечани дочек испред Палате Србија, гдје ће је дочекати премијер Александар Вучић. Послије сусрета са предсједником владе Србије планирано је и заједничко обраћање медијима. Како је раније најављено у Берлину, са Вучићем је планирана и вечера.

У четвртак ће са Меркеловом разговарати предсједник Србије Томислав Николић, а предвиђени су и разговори са представницима цивилног друштва Србије. Током посјете Меркелове на снази ће бити највише мјере безбједности.

Посјета Меркелове биће, како се очекује, у знаку подршке европским интеграцијама Србије и без постављања нових услова, а Вучић је најавио да ће бити потписан додатни меморандум или чак уговор са њемачким Континенталом о отварању новог погона у Србији.

Према Вучићевим ријечима, током посјете Меркелове Србији Њемачка ће, прије свега, да инсистира "на ономе што је њена агенда, а то је наставак дијалога са Албанцима у Бриселу и постизања споразума по питањима које је Њемачка поставила". Он је додао да је сигуран да ће Меркелова бити веома задовољна економским реформама у Србији.

Вучић, како је раније рекао, очекује да ће Меркелова изнијети тешке ријечи око Косова и Метохије и неких других тема, али и "најљепше могуже ријечи о српским реформама и економији".

Сама Меркелова је уочи пута у Београд, рекла да се отварање преговарачких поглавља Србије са ЕУ повезује и са напретком у односима Београда и Приштине, али је указала и на напредак, који чине балканске земље.

Меркелова ће поред Београда, посјетити и Тирану и Сарајево, уз поруку да је свим земљама западног Балкана дата приступна перспектива у за ЕУ.

"Вјерујемо да се само тако могу ријешити конфликти између тих земаља. И, при свим тешкоћама које још увијек имамо, постоји напредак", оцијенила је она.

"Ми смо захтијевали да Србија и Косово разговарају једно са другим", рекла је она. "Оно што прије више година уопште није било могуће - да се у једној просторији сједи и преговара - данас је могуће. Има још веома пуно да се уради, али постоје заиста добри знаци. И ми притискамо да се тај процес убрза", рекла је она у видео-поруци уочи посјете.

Када је ријеч о компромису, Меркелова га очекује и од Београда, али и од Приштине. "Ми разговарамо са обје стране и обје стране храбримо. За обје стране значи: само ако се при том оствари напредак, напретка ће бити и у односу са приближавањем ЕУ", рекла је раније Меркелова.

Од доласка Меркелове, српски политичари не очекују нове услове, а посланици владајуће већине у српском парламенту тумаче њен долазак као још једну потврду подршке те земље Србији, наводећи да се послије те посјете може очекивати напредак Србије у процесу европских интеграција.

Министар без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовиц рекла је да не очекује нове услове, него да Србија буде похваљена као кандидат за цланство у ЕУ и најавила да ће отварање поглавља почети до краја године.

Уочи посјете у Београд стигао је и нови њемчачки амбасадор Аксел Дитман који је поруцио да ЕУ није потпуна без Србије, а да се у Њемачкој веома цијене лично ангажовање Вучића у дијалогу са Приштином, као и спремност за регионалну сарадњу која доприноси стабилности Западног Балкана.