latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Саудијска Арабија инвестира 10 милијарди долара у Русију

Јавни инвестициони фонд Саудијске Арабије у партнерству са Руским директним инвестиционим фондом је саопштио да ће инвестирати 10 милијарди долара у пројекте у Русији.

Ово је највећа страна инвестиција у Русији.

- Дошли смо до финалног договора и можемо да објавио креирање партнерства са сувереним фондом Саудијске Арабије који ће инвестирати 10 милијарди долара у Русији. Инвестиције из овог фонда планиране су да буду имплементитане у наредних 4 до 5 година - рекао је шеф РДИФ Кирил Дмитриев.

Он је додао да ће првих пет инвестиција бити потписане у наредних два или три мјесеца и оне ће највјероватније привући и неке партнере из Кине, Јужне Кореје и УАЕ.

РДИФ планира да имплементира 10 пројеката са ПИФ прије краја ове године од којих је седам већ у финалној фази. Ново партнерство ће користити механизме аутоматских инвестиција које су већ тестиране у оквиру Руско - Кинеског инвестиционог фонда.

- ПИФ је изразио жељу да инвестира у пољопривреду, медицину, трговину, логистику и некретнине у Русији. Овај нови заједнички фонд не искључује инвестиције и у неким другим земљама - потврдио је Дмитриев.

Прошлог мјесеца Русија и Саудијска Арабија потписале су бројне кооперативне договоре укључујући и меморандум о разумијевање на економском форуму у Санкт Петербургу. Саудијски принц Мохемд бин Салман Ал Сауд сусрео се са руским предсједником Владимиром Путином што ће играти велики улогу у новонасталом партнерству двију држава.