latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас почиње да ради БРИКС банка

Чланови Управног одбора Развојне банке БРИКС састаће се данас у Москви, што ће формално означити почетак рада ове институције
БРИКС (© Fotohost agency) -
БРИКС (© Fotohost agency)

На састанку ће бити потврђени стални представници чланица БРИКС - Бразила, Русије, Кине, Индије и Јужноафричке Републике.

- Управни одбор одржаће први састанак да би осигурао покретање банке. Неопходно је потврдити основна управна тијела банке и начин њиховог рада - рекао је за ТАСС извор из руске делегације.

Овај извор наводие да ће се на састанку разговарати и о стратегији банке у наредних пет година и да ће одговарајући документ бити представљен на јесен.

Канцеларија Развојне банке БРИКС биће отворена у Русији за годину и по дана.

Очекује се да ће централне банке земаља БРИКС данас потписати оперативни споразум о девизним резервама, које би могле да се користе као финансијска помоћ државама чланицама.

Почетни износ у овом фонду је 100 милијарди долара, а удио Русије је 18 милијарди долара. Ова средства могу се користити за исплату помоћи некој чланици само ако се донесе заједничка одлука.

Први предсједник Развојне банке БРИКС јесте Кундапур Ваман Камат из Индије. Предсједник Одобора директора је представник Бразила, а руски министар финансија Антон Силуанов именован је за предсједника Управног одбора.