latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:24 | Аутор: СРНА

Трнинић: Слиједи реструктурисање Жељезница РС

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић најавио је реструктурисање предузећа Жељезница Републике Српске у циљу постизања нивоа ефикасности пословања, санације нагомиланих кредитних обавеза, успостављања функционалне организације и рационалисања трошкова.
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић истиче да је крајње вријеме да буде успостављен ефикаснији систем и да буде раздвојено управљање инфраструктуром и управљање превозом.

- Сматрамо да би за ЖРС било сврсисходније да инфраструктура остане у својини Републике Српске, а да управљање инфраструктуром буде у надлежности менаџера који се успоставља одлуком Владе Српске - рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, остале дјелатности након реструктурисања биле би успостављене као друштва са ограниченом одговорношћу и наставили би да дјелују самостално на тржишним принципима, али са интенцијом налажења стратешком партнера.

Министар сматра да ће након реструктурисања ЖРС моћи добро и самостално да функционишу. Навео је да тренутно нема озбиљне анализе која би показала колики је вишак радника у ЖРС, додајући да ће, ако буде утврђен вишак, бити вођено рачуна да ти радници буду збринути.

Трнинић је подсјетио да су ЖРС имале негативан ревизорски извјештај, те да су прошлу годину завршиле са губитком од 33 милиона КМ, што је утицало да акумулиртани минус премаши акционарски капитал.