latinica  ћирилица
06/07/2015 |  19:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Фич: Договор Грчке и кредитора тешко прије 20. јула

Грчко "НЕ" новим мјерама штедње на референдуму драматично увећава шансе да ће Грчка напустити еврозону, сматра америчка бонитетна агенција "Фич".

Договор између Атине и њених кредитора још увијек је могућ, али за његово постизање остало веома мало времена, будући да 20. јула на наплату доспјева 3,5 милијарди евра грчког дуга европским институцијама, наводи "Фич", а преноси агенција АП.

Ипак, оставка грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса показује жељу грчке владе да поново покрене преговоре са кредиторима, сматрају у "Фичу".

Варуфакис је јутрос,дан после референдума, поднио оставку "да би олакшао премијеру Алексису Ципрасу преговоре са страним повјериоцима", упркос грчком "НЕ" са 61,31 одсто гласова против предложених мјера штедње страних повјерилаца на референдуму одржаном дан раније.

"Недуго након објављивања резултата референдума, упознат сам са одређеним очекивањима појединих представника еврогрупе и других партнера да одсуствујем са састанака, што би могло да буде евентуално корисно премијеру у постизању споразума. Из тог разлога ја данас напуштам Министарство финансија", написао је Варуфакис у свом блогу.

Кредитори би могли да обећају да ће дио огромног грчког јавног дуга бити отписан, али су шансе да ће попустити на пољу строге буџетске штедње мале, наводи "Фич", додајући да би Европска централна банка могла да пронађе начине да снабдјева грчке банке ликвидношћу за вријеме трајања преговора.