latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:20 | Аутор: Б92

Берзе нервозне, али не и паничне

Вриједности акција и обвезница пале су пошто се Грчка, одбијањем понуде повјерилаца на референдуму, сукобила с остатком еврозоне.

Међутим, није било масовне продаје на берзама како су предвиђали многи инвеститори, пише Вол стрит џурнал.

Дјелује да је јучерашњи референдум гурнуо Грчку ближе изласку из еврозоне, али су се, у очекивању да ће се грчка влада вратити за преговарачки сто, инвеститори уздржали од већих опклада, односно значајније продаје.

С друге стране, многи менаџери инвестиционих фондова претпостављају да ће Европска централна банка брзо дјеловати како би сузбила даље изливе грчке кризе.

- Резултат је сад већ познати образац: тржишта су реаговала нервозно, али не и панично - наводи Вол стрит џурнал указујући и на раније случајеве када су стизале негативне вијести у вези с Грчком.

На берзама је данас забиљежен пад, али мали, мјерен скорашњим стандардима. Индекс Стокс Јуроп 600 пао је за око један одсто средином дана. Њемачки и француски индекси засад осцилирају на паду око 1,5 до 2 одсто. Евро је послије пада од преко 1,5 одсто нешто скочио тако да је сада пад 0,8 одсто на 1,1028 долара, што је нешто изнад најнижег нивоа прошле недјеље.