latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: У случају нестанка малољетника, потрага креће одмах

Полиција Србије ће моћи да у случајевима нестанка лица без одлагања користи расположиве мјере и радње, одмах по пријави нестанка, предвиђено је измјенама Закона о полицији које су данас стигле у скупштинску процедуру, а то ново рјешење дефинисано је на основу случаја нестанка, а потом и убиства малољетне Тијане Јурић.

Измјенама тог закона прецизирају се одредбе и процедуре за ангажовање специјалних и посебних јединица, а требало би да обезбиједи ефикасност полицијских истрага отмица и нестанка малољетних лица, у складу са у јавности познатим "Тијаниним законом".

Како би ту одредбу полиција могла да примијени, потребно је да буде поткријепљена одговарајућом одредбом Закона о кривичном поступку, с обзиром да је потребно унијети одговарајуће измјене и у процесни основ, наведено је у образложењу измјена закона које је парламенту упутила влада.

Тако би, како се додаје, основ за поступање полиције у случају нестанка малољетника, као што је било у случају Тијане Јурић, формално-право био заокружен.

Измјене Закона о полицији предвиђају и поступање полиције у стању повећаног ризика, које захтијева дјелимичну или пуну приправност полицијских службеника на дијелу територије Србије.

Предвиђено је да министар, на приједлог директора полиције, у таквим ситуацијама и догађајима налаже извршавање задатака прилагођених насталим потребама.

Измјене закона на нов начин уређују и организациону структуру Дирекције полиције, прописују правни основ за обављање безбједносне провјере по захтјеву других органа и правних лица, као и одлазак у пензију на основу бенефицираног радног стажа.