latinica  ћирилица
06/07/2015 |  16:36 | Аутор: СРНА

Хаг: Тужилаштво за преиначење пресуде Станишићу и Симатовићу

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је од жалбеног вијећа да преиначи првостепену ослобађајућу пресуду Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију.

Тужилаштво тражи да бившег шефа Службе државне безбједности Станишића и његовог помоћника Франка Симатовића осуди због злочина над несрбима у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995 године.

Током расправе о жалби Тужилаштва на ослобађајућу пресуду Станишићу и Симатовићу, изречену у мају 2013, тужилац Мишел Џарвис оцијенила је да је првостепено вијеће починило "кардиналне правне и чињеничне грешке" при оцјењивању одговорности Станишића и Симатовића за прогон Хрвата и муслимана током сукоба у Хрватској и БиХ, преносе београдски медији.

Џарвисова је позвала жалбено вијеће да само те грешке исправи, преиначи ослобађајућу пресуду и Станишића и Симатовића осуди за злочине за које су оптужени - прогон на расној, вјерској и политичкој основи, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила.

Као алтернативну могућност, она је навела да жалбено вијеће може позвати ново првостепено вијеће да поново процијени доказе изведене током суђења или, као рјешење које није најбоље, наредити да процес буде поновљен.

При доношењу ослобађајуће пресуде већином гласова, по Тужилаштву, првостепено вијеће је погријешило када је, не сагледавајући доказе у цијелости, извело закључак да Станишић и Симатовић нису били припадници удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било трајно и насилно уклањање несрба са великих дијелова територија Хрватске и БиХ, који би затим били укључени у уједињену српску државу.

Тужилаца Џарвис указала је да докази, напротив, показују да су оптужени били укључени у "машинерију етничког чишћења" несрба у Хрватској и БиХ, тако што су формирали, обучавали, наоружавали, финансирали и контролисали различите српске формације које су чиниле злочине како би са територија проглашених српским уклониле Хрвате и муслимане.