latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:43 | Аутор: СРНА

СПС: Вјерујемо да ће СБ УН одустати од резолуције

Посланици СПС-а вјерују да ће Савјет безбједности УН одустати од усвајања резолуције о Сребреници, уз напомену да Србија на најбољи начин штити националне и државне интересе.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Дан уочи расправе у Савјету безбједности УН о резолуцији о Сребреници, замјеник шефа посланика СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је новинарима у парламенту Србије да у овом тренутку постоји више исхода те сједнице и вјерује да је могуће доћи до компромисних рјешења, а то је одустајање од усвајања резолуције.

Он је објаснио да предложена резолуција не води истинском регионалном помирењу.

"Уколико дође до усвајања тог документа или резолуције, то неће бити добра вест за Србију и то би значило наметање решења. Нећу се усудити да коментаришем коначан исход седнице", рекао је Милићевић, наводећи да Србија на најбољи могући начин штити националне и државне интересе и да је показала посвећеност осуди свих злочина.

Према његовим ријечима, Србија поштује интегритет БиХ, али у складу са Дејтонским споразумом штити и интересе Републике Српске.

Шеф посланика Социјалдемократске странке Марко Ђуришић указује на неактиван став Владе Србије и њене спољне политике по питању резолуције, наводећи да се није потрудила да буде писана на начин да буде у интересу Србије.

"Бојим се да ће нас та неактивност, или незнање пре свега, довести у тешку ситуацију у будућности", навео је Ђуришић у Скупштини Србије гдје се данас одржава ванредно засједање.

За посланика Покрета за преокрет Јанка Веселиновића Сребреница је само повод за политичку битку између САД и Русије, преносе медији.

Он сматра да је судови требало да покажу експедитивност и ефикасност како би били осуђени они који су те злочине починили, а не да то питање сваке године буде коришћено у политичке сврхе на Балкану и на свјетском нивоу.