latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:40 | Аутор: Б92

Кина се боји берзанског краха

Шангајски индекс порастао је 2,41 одсто након што су кинеске власти покренуле мјере заштите од краха берзе који би угрозио цјелокупан кинески финансијски систем.

Кинеска влада и берзански регулатори покренули су током викенда низ ванредних мјера да би спречили колапс берзе који би представљао велику пријетњу по другу по величини свјетску привреду, пише лист Глоуб енд мејл.

До прошлог мјесеца, берзе у Кини биле су међу најуспјешнијим у свијету, а шангајски индекс скочио је спектакуларних 150 одсто у 12 мјесеци закључно са 12. јуном. Индекс је, међутим, током три недјеље закључно са протеклом, пао 30 одсто, што је подстакло владу у Пекингу да интервенише и спријечи пријетње по другу по величини свјетску привреду.

Влада је јуче саопштила да ће обезбједити средства кроз државну агенцију за финансирање хартија од вриједности у циљу заштите стабилности тржишта обвезница.

"Оваква врста спашавања берзе није досад забиљежена, чак ни када је тржиште пало током финансијске кризе из 2008", рекао је за Франс прес аналитичар компаније Џешанг секјуритиз Џанг Јабинг.