latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:00 | Аутор: СРНА

Босић: Утврдити да ли је злоупотребљена ПС БиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Паралметнарне скупштине БиХ Младен Босић предузео је кораке како би се утврдило да ли је писмо 25 посланика упућено генералном секретару УН приватна иницијатива или званични документ у име ПС БиХ, што би у том случају било злоупотреба институције.

"Већ сам предузео кораке да утврдим да ли је ријеч о приватној иницијативи посланика, на шта имају право, или је ријеч о завничном документу у име Парламентарне скупштине БиХ, што би била злоупотреба парламента. Нити једно тијело Парламентарне скупштине БиХ није донијело одлуку у том смислу", рекао је Босић Срни.

Он истиче да није проблем уколико се утврди да је ријеч о приватној петицији и приватном писму посланика.

Босић је нагласио да ће и мјере бити предузете у зависности од тога шта ће испитивање овог случаја показати. "Уколико се покаже да је злоупотријебљен парламент тражићемо одговорност оних који су то учинили у приватне сврхе", истакао је Босић.

Он је додао да и остали, такође, могу написати писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну, али да не би било добро радити "исту ствар као и ових 25 посланика".

"СДС и остали представници из Републике Српске су јасно показали шта мисле о иницијативама као што су ове у вези са Сребреницом које, уствари, служе за подгријавање политичке атмосфере у БиХ и враћање ствари на почетак, односно, на бављење прошлошћу", рекао је Босић, који је предсједник СДС-а.

Он је изразио наду да ће у Савјету безбједности бити донесена компромисна одлука, и да ово тијело УН неће бити злоупотријебљено у сврхе које су против интереса српског или било ког другог народа у БиХ.

Двадесет и пет посланика Представничког дома обавијестили су у писму генералног секретара УН Бан Ки Муна да подржавају британски приједлог резолуције о Сребреници.