latinica  ћирилица
02/07/2015 |  17:28 | Аутор: СРНА

Џихадисти масовно пљачкају археолошке локације

Милитанти "Исламске државе" пљачкају локације древне старине у Ираку и Сирији и то благо продају посредницима како би прикупили новац, рекла је шеф агенције УН за културу Ирина Бокова.
Сукоби исламиста  и ирачке војске - Фото: Screenshot
Сукоби исламиста и ирачке војскеФото: Screenshot

Она је на састанку експерата у Лондону рекла да је једна петина од око 10.000 званичних древних локација у Ираку опљачкана, а није јасно шта се дешава на хиљадама других локација.

Неке локације у Сирији тако су опљачкане да више не посједују никакву вриједност за историчаре и археологе, а УНЕСКО је све више забринут и за Либију, рекла је Бокова.

"Намјерно уништење које видимо у Сирији и Ираку достигло је ниво без преседана у савременој историји", рекла је Бокова.

Она је истакла да то намјерно уништење не само да се наставља, већ се одвија на систематској основи. "Пљачка археолошких локација и музеја, посебно у Ираку, достигло је индустријске размјере уништења", рекла ја она.

Циљ овог "културолошког чишћења" је уништење коријена човјечанства, али је и извор финансирања милитаната који плаћају локалним фармерима да раде ископавања на локацијама, а пронађене предмете кријумчаре и шаљу приватним колекционарима широм свијета, истакла је Бокова.

Самопроглашени калифат "Исламске државе" садржи неке од највриједнијих археолошких локација на свијету у региону у коме су древни Асирци изградили своје пријестонице, гдје је цвјетала грчко-римска цивилизација, а муслиманске и хришћанске групације вијековима коегзистирале.