latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Највиши проценат добровољаца ИД са Косова

На ратиштима Сирије и Ирака највише је ратовало бораца са Косова, показао је Извјештај аутора Шпенда Курсанија из Приштине, који је данас представљен у Београду, а занемарене групе у највећем су ризику да, како је речено, постану плијен терориста, односно Исламске државе.
Извјештај о учешћу добровољаца са КиМ на ратиштима у Сирији и Ираку - Фото: Screenshot
Извјештај о учешћу добровољаца са КиМ на ратиштима у Сирији и ИракуФото: Screenshot

На њихову масовност утичу различити фактори, наводи се, између осталог, у извјештају "Учешће добровољаца са Косова на ратиштима у Сирији и Ираку - узроци и посљедице".

"Најпре су то спољни утицаји, односно идеологија која привлачи прије свих младе људе и оне који су нови у религији, али и сиромашан образовни систем на Косову и неспремност секуларних породица да прихвате религиозност својих чланова", навео је Курсани за Танјуг.

"Такође, на Косову, као и другдје у свијету већина је регрутована посредством интернета, гдје су и подвргнути испирању мозга", навео је.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг оцијенио је да Европа мора да пронађе стратегију помоћу које ће да спријечи регрутовање бораца, као и да је веома важно имати отворен дијалог о безбједности у региону.

Према ријечима директорке Београдског центра за безбједносну политику Соње Стојановић Гајић, неки од налаза ове студије релевантни су за власти у Србији, а то је закључак да су групе које су занемарене у друштву више од других изложене ризику да постану плијен терориста, односно Исламске државе.

"Ова студија показује да су то на Косову прије свих људи из забачених руралних средина у којима је веома низак ниво развоја и млади људи", казала је Стојановић Грујић.

Према њеним ријечима не треба све код којих се препозна ризик третирати једнако, већ треба ући у дијалог и видјети ко може да се покаје, јер је донио привремену одлуку, а ко је стварна пријетња.

Највише бораца који добровољно одлазе у Ирак и Сирију у односу на број становника су са Косова (125 на милион становника) затим из Босне и Херцеговине (85) Белгије (42) Албаније (30) и Данске (27) док је апсолутно највећи број отишао из Русије (1.500) и Француске (1.200).