latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Нијемци поново желе Меркелову за канцелара

Нијемци би, када би директно могли бирати канцелара, на тој функцији поново жељели Ангелу Меркел, којој би њих 57 одсто дало глас, показала је анкета Института за истраживање јавног мњења "Форса", коју је данас објавио магазин "Штерн" и по којој би Меркелову жељели чак и бројни симпатизери Социјалдемократске партије Зигмара Габријела.

И док би Меркеловој 57 одсто Нијемаца дало свој глас, што је два одсто више него у прошлој седмици, за Габријела би гласало свега 14 одсто Нијемаца, тако да је разлика између њих двоје у борби за "канцеларску фотељу" достигла 43 одсто.

Чак и међу присталицама СПД, шеф те партије и вицеканцелар Габријел је "за длаку" популарнији од Меркелове.

Њој би, када би Нијемци директно бирали канцелара, из редова традиционалних бирача СПД глас дало 38 одсто Нијемаца, а Габријелу 40 одсто.

Шеф "Форсе" Манфрид Гилнер објашњава то растом популарности Меркелове међу многим друштвеним слојевима у Њемачкој, а медији преносе да би за њеног потенцијалног "изазивача" на наредним савезним иизборима 2017. године, само 13 одсто радника гласало за Габријела, 15 одсто намјештеника, 11 одсто пензионера и девет одсто незапослених.

У Њемачкој се канцелар, а ни предсједник државе не бирају директно.

Члан 63 њемачког Устава из 1949. године, написаног уз живо сјећање на Други свјетски рат, дефинише избор канцелара. Канцелар се, без дискусије, бира у Бундестагу на приједлог предсједника државе, тајним гласањем и уз могућност три круга гласања.