latinica  ћирилица
02/07/2015 |  12:34 | Аутор: РТС

Дачић: Припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за РТС да је припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници. Србија ће тај нацрт добити у наредних неколико сати. Најновија верзија још је ближа руском тексту резолуције, незванично сазнаје РТС. Дачић констатује да је главни циљ британске резолуције да се проблем рата сведе само на Сребреницу.

У очекивању за сада посљедње верзије текста Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се претходна, трећа верзија нацрта резолуције није разликовала много од иницијалног текста и додаје како се главна новина односи на дио који се тиче Дејтона.

- Нама се чини да је генерално покушај Велике Британије да се људске патње на простору бивше Југославије своди на један број жртава, напомиње министар иностраних послова.

Понавља да је проблематично то што се цијели проблем рата своди на Сребреницу и пита се зашто није донијета резолуција за 10 или 15 година Сребренице.

Дачић указује како у формално-правном смислу Србија није фактор који одлучује и додаје да Србија није добила позив за сједницу Савјета безбедности, док је на сједницу позвана БиХ која нема јасан став по питању резолуције.

- Ми се нисмо још изјашњавали о томе. Ми морамо најприје да знамо процедуру како функционише Савјет безбједности. Јуче су поново око пет поподне по америчком времену одржане консултације на коме није било договора, каже Дачић.

Подсјећа да Русија има свој нацрт резолуције, а истиче да је готова и четврта верзија текста резолуције коју ће Србија, како се очекује, ускоро добити.

Дачић сматра да постоји неколико могућих исхода по питању Сребренице - одустајање од резолуције, договор обје стране или да у вези са Сребреницом не буде сагласности.

Напомиње да би било добро или да се постигне суштински компромис или да се одустане од доношења резолуције.

У сваком случају, ситуација је конфузна јер се не зна исход, истиче Дачић и подвлачи да овакав приступ не доприноси истинском помирењу, јер распирује подјеле и сукобе у региону.

Приштина одговорна за непостизање договора 

Говорећи о преговорима у Бриселу, министар Дачић напомиње да се за сада се не зна када ће бити настављен дијалог, али да је очигледно да неће бити дуга пауза као што се очекивало, јер преговори Србије о чланству зависе од дијалога.

Подсјећа да је јасно како је Приштина одговорна зашто није дошло до договора, јер није било није било жеље да се направи искорак.

На питање да ли очекује да буде притисака, Дачић каже да уколико треба да буде некаквих притисака, онда то треба да буде на приштинској страни.

- Свако ко мисли да ће притиском на Београд нешто да постигне, заборавља да су се ствари у Србији умногоме промијениле и да Србије није она страна која вара за столом, закључује Дачић.