latinica  ћирилица
02/07/2015 |  12:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Иванић: Нећу гласати за улазак БиХ у НАТО

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да БиХ није ни близу да испуни услове за улазак у НАТО, као и да се комеморација у Сребреници, 20 година послије злочина, претворила у "политичку битку".
Младен Иванић - Фото: ТАНЈУГ
Младен ИванићФото: ТАНЈУГ

Иванић је у интервјуу за БХТ1 поновио да неће гласати за улазак БиХ у НАТО, а на питање зашто, он каже: "Зато што би то значило да сутра НАТО јединице могу бити на граници БиХ и пуцати на Србију. БиХ ни близу није да испуни услове за НАТО".

Иванић, наиме, мисли да је предуслов стабилности на Балкану однос између Србије, Хрватске и БиХ, односно да добра сарадња, нормални и здрави односи између те три земље гарантује стабилан Балкан.

О комеморацији у Сребреници, Иванић каже да у амбијенту какав је тренутно није реално да присуствује том догађају, те да је он "своју људску дужност" испунио прије десет година када је, како каже, "то било теже".

"Не вјерујем да ћу у овом амбијенту ићи зато што се то, понављам, претворило у политичку битку. Заиста мислите да је реално да, након свега што се догађало, неки српски представник оде", каже Иванић и додаје да "господин Вучић (српски премијер Александар) има право да оде, то је његово виђење".

Каже и да још није одлучио да ли ће почаст жртвама одати испред зграде Предсједништва БиХ, куда ће поворка са посмртним остацима проћи на путу ка Сребреници.

"Немам се намјеру никоме додворавати, урадићу онако како одлучим да је исправно, а не може нико мене да оптужи да нисам исказао поштовање према жртвама", рекао је Иванић и додао да је Сребреницу требало задржати у дијелу исказивања поштовања према погинулима, према невиним жртвама... без полиитичке злоупотребе.

Против је "такмичења у резолуцијама", политичара који промовишу себе у контексту приче о Сребреници, међународне битке у Савјету безбедности јер, како каже, "све нас то враћа уназад и требаће времена да се из овог амбијента вратимо поново у неки нормални, који је окренут ка будућем времену".