latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер: Украјинску кризу политички ријешити

Министар иностраних послова Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер оцијенио је данас да се украјинска криза не може ријешити војним, већ политичким рјешењем, јер без политичког рјешења тог конфликта Европа неће повратити пут ка својим принципима коегзистенције и заједничке будућности.
Франк-Валтер Штајнмајер (photo: photothek.net) -
Франк-Валтер Штајнмајер (photo: photothek.net)

Он је, у обраћању Сталном савјету Организације за европску безбједност и сарадњу као представник Њемачке, земље која ће идуће године водити ову организацију, казао да "брод Европа тренутно плови кроз олујне воде", јер је на истоку суочена са озбиљним конфликом, најтежим од Хладног рата, али и због више других конфликата у свом сусједству.

Према његовим ријечима ради се о кризи са којом се до сада није суочавао својој политичкој каријери као и представници других земаља ОЕБС, те да нико, па ни он сам, није могао ни замислити, пар година уназад, ову ситуацију.

"Ово олујно вријеме кроз које пролазимо је период теста за ОЕБС, али и за мир у Европи", увјерен је Штајнмајер додајући да Њемачка током тог теста преузима кормило организације и да намјерава да помогне да "она безбједно плови до луке кроз олујно море".

Штајнмајер је истакао да међународна заједница мора спречити да украјинска криза води ка новом наоружавању у Европи.

Штајнмајер је додао да подржава све могућности и шансе за дијалог, додајући да гдје год их има треба да буду искоришћене.

Даље је навео да је тероризам пријетња цијелом свету и да је због тога битно да се тој теми посвети пажња не само сада, и током њемачког предсједавања ОЕБС-у, већ и након тога.

Оцијенио је и да је нејасно да ли грчка влада има стратегију шта послије недјељног референдума, као и да да тренутно не постоје могућности за напредак те да се мора сачекати одлука Грка на референдуму.

Тек након тога можемо да одлучујемо о даљим корацима, нагласио је шеф њемачке дипломатије. Он је рекао да не разумије понашање грчке владе и да не зна која је стратегија коју имају, као и да ли Грчка уопште има одлуку шта ће радити послије референдума.