latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:07 | Аутор: Б92

Гас заврнут само Украјини

У Србији је и поред новонастале ситуације и информације да је обустављена испорука природног гаса за Украјину, обезбјеђено редовно и сигурно снабдијевање купаца.

Тачније, није дошло ни до каквог прекида у испорукама гаса за Србију, саопштио је Србијагас.

"Према информацијама које су до сада објављене, може се закључити да ће испоруке гаса преко Украјине за све клијенте руске компаније Гаспром у Европи и Турској, бити настављене у пуном обиму и у складу са раније потписаним уговорима, а да се прекид испорука односи само на Украјину", наведено је у саопштењу.

Србијагас је у сталном контакту са руским партнерима, као и са Енергетском заједницом, а све са циљем обезбјеђења редовног и стабилног снабдијевања тржишта Србије природним гасом, истичу у том јавном предузећу.

Руска енергетска компанија Гаспром саопштила је раније данас да је у потпуности обуставила испоруку природног гаса Украјини, након што је Кијев претходног дана поручио да престаје са куповином руског гаса.

"Украјина није платила јулску испоруку гаса и од јутрос им је обустављена испорука гаса", рекао је извршни директор Гаспрома Алексеј Милер, додајући да ни кап гаса неће бити испоручена Украјини док та земља не изврши авансну уплату, пренијела је агенција Франс прес.