latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:52 | Аутор: СРНА

Чавара: ДФ блокира Федерацију

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је да није могућ улазак новог партнера у извршну власт овог ентитета док са позиције потпредсједника Федерације не одступи Милан Дуновић, кадар ДФ-а.

- Нови партнер не може ући уколико немамо сагласности потпредсједника за именовање министара у Влади ФБиХ, односно уколико имамо још могућност да тај потпредсједник стави вето на одлуку или на договор странака које чине парламентарну већину, односно чине власт у Федерацији, каже Чавара.

Он је за сарајевско "Ослобођење" рекао да је његов утисак да ДФ покушава да прикаже да формално није дио извршне власти, а да при томе држи главне механизме управљања ко ће бити у извршној власти.

- Не тјерам их из власти нити их задржавам, само говорим да оне одлуке које донесу поштују и проведу. Ако су одлучили да неће учествовати у доношењу закона, одлука у Федерацији, онда треба да омогуће да уведемо другог партнера у власт, истакао је Чавара.

Према његовим ријечима, блокада на позицији потпредсједника ФБиХ разлог је што ХДЗ БиХ и СДА још нису нашли новог коалиционог парнера на нивоу ФБиХ.

- Било би апсурдно очекивати од било које политичке странке да каже хоћемо у власт док не постоје јасни механизми, истакао је Чавара.