latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетска банка тражи реформе у Кини

Свјетска банка затражила је од Кине да удвостручи напоре како би реформисала финансијски сектор у коме доминирају државна предузећа.

Свјетска банка је упозорила власти у Пекингу да би се друга економији свијета, уколико не спроведе реформе банкарског система, могла опростити са тродеценијским економским узлетом, преноси АФП.

Банка, са сједиштем у Вашингтону, сматра да се, како наводи француска агенција, свеприсутна кинеска држава превише мијеша у активност банкарског сектора, што може имати пресудну улогу сада када економија показије забрињавајуће знаке успоравања.

- Финансијска реформа ће бити ефикасна само ако се отклоне "искривљени" подстицаји и лоше управљачке структуре чије одлуке погађају то како се финансијска средства прикупљају и расподјељују. Фундаментално преобликовање улоге државе у финансијском систему је од суштинског значаја - навела је банка у објављеном извјештају.

Кинеска влада има ефективну контролу над скоро 95 одсто актива банака, у поређењу са 74 одсто државне контроле у Индији и око 40 одсто у Русији и Бразилу, према рачуници Свјетске банке.

Као резултат тога, државним предузећима је омогућено да добију непропорционално велики дио расположивих кредита на рачун малих и средњих предузећа, посебно у приватном сектору .

Велики број предузетника лишених могућности да добију позајмице окрећу се приватном бизнису, у коме су финансијска средства потпуно нетранспарентна.

Финансирања из сјенке узело је маха у Кини у посљедњих неколико година.

Локалне власти које жела да по сваку цијену подстакну привредну активност у све тежим економским околностима, зајме огромне своте новца, инвестрајући их у велике инфраструктурне пројекте - понекад потпуно одвојене од реалне економије и без стварне рентабилности - зидајући импозантне јавне грађевине.

То је веома лоше сада, када влада покушава да увећа привредну активност.

Привредни раст Кине је у прва три мјесеца ове године смањен на седам одсто, послије најнижег раста бруто друштвеног производа у посљедњих скоро четврт вијека од 7,4 одсто, који је забиљежен у 2014.

Свјетска банка је предвидјела привредни раст Кине у 2016. од седам одсто а у 2017. од 6,9 одсто.