latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:47 | Аутор: СРНА

Хрватски мигови пресрели бтитански цивилни авион

Два борбена авиона Хрватског ратног ваздухопловства МИГ 21 данас су, по команди НАТО-а, пресрели цивилни авион у ваздушном простору Хрватске, који се није јављао контроли лета још на подручју Словеније.
Хрватски МИГ 21  (Фото: MORH) -
Хрватски МИГ 21 (Фото: MORH)

Надлежна НАТО команда издала је у 16.52 часова наредбу за интервенцијом дежурних борбених авиона, који су одмах полетјели и пресрели цивилни авион у непосредној граници са Словенијом, саопштено је из Министарства одбране Хрватске.

Након што је извршена идентификација, утврђено је да је ријеч о путничком авиону Ер-бас 321 британске компаније "Монарх ерлајнс", који је био на лету из Франкфурта према југоистоку Европе.

С обзиром да је авион летио по плану лета, борбени двојац пратио га је до границе БиХ, па се по команди НАТО-а вратио у ваздухопловну базу Плесо.

Из хрватског Министарства одбране истичу да је пресретање извршено према свим НАТО правилима и процедурама предвиђеним за такав поступак.

"Цјелокупни ваздушни простор НАТО-а је јединствен и све снаге брзог одговора дјелују координисано и синхронизовано под командом ваздушног оперативног центра НАТО, које је надлежно за покретање процедуре пресретања", наводи се у саопштењу.