latinica  ћирилица
01/07/2015 |  18:01 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ и СДА договориле кантоналну владу

Представници ХДЗ-а БиХ и СДА потписали су данас у Мостару споразум о формирању власти у Херцеговачко-неретванском кантону.
Мостар - ХНК - формирање власти - Фото: СРНА
Мостар - ХНК - формирање властиФото: СРНА

Договорено је да се имена кандидата за министре почетком наредне седмице доставе кандидату за кантоналног премијера, као и да се до краја идуће седмице сазове сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона на којој би била потврђена нова власт.

Према овом споразуму, ХДЗ БиХ ће у кантоналној влади имати премијера и пет министара, док ће СДА имати шест министара, међу којима ће именовати и министра из реда српског народа.

Ово није први споразум о формирању власти у Херцеговачко-неретванском кантону, који су након избора потписали ХДЗ БиХ и СДА.

Прије шест мјесеци ХДЗ БиХ и СДА су потписали скоро идентичан споразум са ДФ-ом, кога су елиминисали из преговора у Херцеговачко-неретванском кантону, након што је та странка напустила коалицију на нивоу Федерације БиХ.

Коалиција ХДЗ-а БиХ и СДА у овом кантону остала је и без потребне двотрећинске већине у кантоналној Скупштини за потврђивање нове владе.

СДА је обећала да ће обезбиједити два неопходна гласа који недостају, али данас нису жељели да прецизирају на који начин.

Предсједник СДА у Херцеговачко-неретванском кантону Един Мушић рекао је да у Владу неће бити укључивани нови партнери, али да је пронађена двотрећинска већина која ће подржати мањинску Владу СДА и ХДЗ-а БиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ у Херцеговачко-неретванском кантону Рафаел Гагро рекао је да је споразум опширан и да подразумијева договор партнера да раде на повећању ефикасности код прикупљања јавних прихода, смањењу јавне потрошње, изради стратегије развоја и друго.