latinica  ћирилица
01/07/2015 |  18:00 | Аутор: СРНА

Човић: Формирање нове мањинске владе било би грешка

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да би у случају да се нова парламентарна већина у Федерацији БиХ поново прави са три мање странке из бошњачког блока, то опет била мањинска влада, те оцијенио да би био луксуз два пута правити исту грешку.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић истиче да би у ситуацији да бошњачки блок у Представничком дому Парламента ФБиХ, уз СДА чине још три по парламентарном капацитету мање странке - Странка за БиХ, БПС и А-СДА, то опет била мањинска влада с обзиром да "један или два посланика могу да угрозе ту танку већину".

Он каже да из тог разлога заговара идеју да у власт уђе Савез за бољу будућност као јак политички партнер. Сматра да би разговором са предсједником те странке Фахрудином Радончићем много ствари могло да буде доведено на своје мјесто и да би се могла направити власт која ће имати снажнију већину способну да проводи озбиљније реформе.

- С обзиром на то, да смо изгубили осам мјесеци, сматрам да је луксуз више изгубити и један дан - рекао је Човић.

Он је истакао да није реално да се у условима када не постоји парламентарна већина у ФБиХ очекује доношење нових или измјене постојећих закона који ће произилазити из реформске агенде.

- Тај реформски план морамо ставити у парламент као једину тачку и нека изволи свако да каже шта мисли о томе - рекао је Човић и додао да о евроатлантском путу треба разговорати на исти начин као што је то био случај са изјавом о европској опредијељености БиХ која је на крају једногласно прихваћена.

Човић наводи да тај реформски процес треба завршити за седам до осам дана, али да прије тога у Савјету министара БиХ треба ставити на дневни ред механизам координације.

Истичући да наредне седмице у посјету БиХ долазе њемачка канцеларка Ангела Меркел, високи представник ЕУ Фредерика Могерини, као и пуно других представника међународних институција, Човић је рекао да је минимум да Меркелова у БиХ буде дочекана са усаглашеном реформском агендом.

Он је изразио наду да би до краја године требало да буде усвојене измјене Изборног закона БиХ у оквиру којих ће бити проведено и рјешење за град Мостар.