latinica  ћирилица
01/07/2015 |  17:59 | Аутор: СРНА

Плате у институцијама БиХ и у наредној години исте

Савјет министара БиХ на приједлог Министарства финансија и трезора донио је одлуке о висини основице за обрачун плате запосленима у институцијама БиХ за 2016. годину која ће износити 475,69 КМ и непромијењена је од 2012. године.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

У 2012. години је ради буџетских уштеда извршено смањење плата и регреса који износи 300 КМ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума између Савјета министара БиХ и Владе Краљевине Саудијске Арабије о сарадњи у области борбе против криминала којим се унапређује билатерална сарадња те надлежне институције двије земље укључују у међународне акције у борби против криминала.

Двије земље ће сарађивати у борби против криминала у свим његовим облицима, а нарочито против тероризма и организованог криминала, прања и фалсификовања новца, кријумчарења оружја, наркотика, људи, незаконитих имиграција и трговине људима.

За извршење овог споразума задужени су Министарство безбједности за Савјет министара БиХ и Министарство унутрашњих послова за Владу Саудијске Арабије.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог амандмана на Споразум о гранту у склопу Програма ИПА 2009 за БиХ "Побољшање инфраструктуре регионалне основне транспортне мреже у БиХ – жељезнички транспорт" између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/", с основама за закључивање.

На овај начин омогућава се кориштење неутрошених средстава гранта у износу од милион евра за санацију насталих штета од катастрофалних поплава које су се догодиле у мају прошле године и њихово преусмјеравање на жељезничке дионице које су највише погођене поплавама. Период провођења Споразума продужава се до 1. децембра.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за закључивање Споразума између БиХ и Европске уније о учешћу БиХ у програму "Европа за грађане 2014 - 2020. године" којим се омогућава пружање подршке групама грађана, невладиним организацијама и локалним органима власти.

Програм "Европа за грађане" подржава укључивање грађана у процес европских интеграција, јачање европског идентитета заснованог на заједничким вриједностима, развијање осјећаја припадности ЕУ те јачање узајамног разумијевања и толеранције међу грађанима.

БиХ је успјешно учествовала у програму "Европа за грађане 2007 - 2013", када су 33 апликанта из БиХ учествовала као партнери у одобреним пројектима те четири апликанта из БиХ као носиоци пројеката, укупне вриједности од 129.000 евра.