latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Лељак: Ђурековић убијен јер је знао о финансирању Удбе

Словеначка служба државне безбједности (Удба) вјероватно није непосредно учествовала у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Минхену, али је Ђурековића оперативно покривала, рекао је за Словеначку телевизију Роман Лељак, истраживач архивског материјала.

Он на суђењу некадашњим хрватским "удбашима" Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу у Минхену, којима се суди у случају Ђурековић, учествује као познавалац рада југословенских тајних служби у вријеме комунизма.
  Говорећи о мотивима убиства, Лељак је казао да сматра да су се југословенске тајне службе бојале шта ће емигрант који је прије тога заузимао високо мјесту у Ини, открити о начину на који је "удба" из те хрватске нафтне компаније извлачила новац.
 Он је додао да у својим истраживањима није нашао документе који би потврђивали да је атентат организовала словеначка "удба" која је имала редовне оперативне састанке са службама Хрватске и БиХ о борби против хрватске "непријатељске" емиграције у Аустрији.
  Занимљиво је, међутим, да је Дјурековића "покривао" и о томе у Словенију слао извештаје Милан Дорич, агент словеначке службе из Марибора који данас живи у Њемачкој, а чији су извјештаји о Ђурековићу из Љубљане слати у Загреб, навео је Лељак.
  Он је додао да је на суђењу у Минхену, као свједок и познавалац материје деловања тајних служби у Југославији, предложио да суд саслуша и бившег словеначког предсједника Милана Кучана јер је он у вријеме бивше Југославије у критично вријеме водио словеначки Савез комуниста који је, као и друге републичке партијске организације, давао смјернице за рад службе државне безбједности.
 Лељак је изразио увјерење да ће Кучан бити позван да свједочи.
 Лељак је написао више књига о дјеловању некадашњих служби безбједности  и мјестима егзекуција из 1945. године, а први је указао на могућност постојања масовног стратишта у руднику Худа јама код Лашког у својој књизи "Живе ране Техарја" из 1990. године.