latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији почео откуп воћа и "битка" око цијена

У Србији је почео откуп воћа које је углавном добро родило, а и ове, као и претходних година, поједини произвођачи нису задовољни понуђеним цијенама, док стручњаци поручују да битку око цијена нико не може да добије.

Наиме, у Србији доминира воће које је извозно оријентисано, па цијене диктира свјетско тржиште, објашњавају они и додају да произвођачи морају да се удруже и сами баве откупом и прерадом.
 Откуп јагода већ је завршен, а тренутно је актуелан откуп малине чија тренутна цијена износи око 200 динара за килограм.
 Произвођачи нису задовољни том цијеном, а из удружења "Малинари Србије" најављују да ће захтијевати цијену од 2,3 евра по килограму, јер се та сума, додају, уклапа у њихову калкулацију.
 Упркос штетама које је град нанио неким малињацима, очекује се да ће род бити већи него лани, за 7,2 одсто, а по неким процјенама, чак и 15 одсто.
 Аграрни аналитичар Војислав Станковић казао је Тањугу да је род воћа у Србији ове године доста добар, а да је само "подбацила" касија.
 Према његовим информацијама, малина се откупљује за 200 до 230 динара по килограму.
 Станковић очекује да ће, имајући у виду кретања на свјетском тржишту, откупна цијена тог воћа достићи 250 до 260 динара за килограм.
 Он је додао да се 90 одсто српске малине извози, а четири петине јабука иде на руско тржиште.
 "Произвођачи воћа у Србији не желе да узму судбину у своје руке, и ту се умијећу хладњачари... Битку око цијена не може нико да добије, али пре свега губе произвођачи јер не желе да направе асоцијације и кластере", сматра Станковић.
 Он је рекао да би ефекти били много позитивнији, ако би се воћари бавили и откупом и прерадом, умјесто што врше притисак на државу.
 Воће се у Србији производи на 163.000 хектара, доминира шљива на 77.000 хектара, јабука се производи на 18.000 хектара, а малина на 11.000 хектара.
 Укупна производња воћа у нашој земљи прошле године је била 1,14 милиона тона, вриједности 410 милиона долара, казао је Станковић.
 Извоз је вриједио 660 милиона долара, а процјене су да би могао износити и двије милијарде долара, уз промјену сортимента и техничко-технолошки прогрес, казао је Станковић.
 Из асоцијације Плодови Србије Евица Михаљевић рекла је за Тањуг да је откуп јагода завршен, то воће је солидно родило у односу на прошлу годину, а "квалитет је ок".
 Више од 5.000 тона јагода завршиле су на руском тржишту као свеже, а остало је покуповала прерада, хладњаче за замрзавање и фабрике за кашу и концентрате, навела је Михаљевић.
 Откуп вишње и малине су се скоро поклопили, вишња има "лепу" цену од 70 до 80 динара за килограм, а малина 200 до 205 динара, рекла је Михаљевић, по чијој оцени, иако је рано за тачне процене, род малина може бити већи и за 10 до 15 одсто.
 Она сматра да су произвођачи воћа генерално задовољни и да немају разлога да не буду, јер имају сигурну продају и плаћање.
 Откуп малине у Ивањици и Ариљу почео је данас и килограм "црвеног злата" кошта од 200 до 210 динара, а произођачи нису задовољни том ценом, рекао је Тањугу председник удружења "Малинари Србије" Добривоје Радовић.
 Он је прецизирао да воћари нису задовољни ценом имајући у виду улагања, као и смањен принос од 40 одсто због временских непогода које су задесиле ово подручје.
 "За сада сам убрао око две тоне малине која је екстра квалитета, али ми из удружења ћемо захтевати цену од 2,3 евра по килограму, јер се та сума уклапа у нашу калкулацију", навео је Радовић.
 Предсједник удружења "Чачанска јабука" Томо Јелић наводи да откуп воћа у Чачку и околини тек предстоји.
 Ова оранизација, каже он, окупља 22 пољопривредна произвођача који гаје јабуке, трешње, шљиве и крушке и имају сопствену хладњачу.
 "Пласирано је око 25 тона трешања, а цена прве и екстра класе је била 200 динара по килограму", казао је Јелић Тањугу, додајући да је то "споредна производња".
 Јелић је рекао да воћари из овог удружења акценат стављају на крушку која би требало да се од 1. августа пласира, а очекуивани принос је од 200 до 300 тона.
 "Такође, главни адут нам је јабука. Наши воћари узгајају ајдаред, грени смит и златни делишес, а овогодишњи род би требало да буде више од 2.000 тона", закључио је Јелић.