latinica  ћирилица
01/07/2015 |  15:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Стигла измијењена британска резолуција

Премијер Александар Вучић потврдио је данас да је примио измијењену варијанту британске резолуције о Сребреници, у коју су унесени елементи руске резолуције, али да није стигао да је прочита.
Вучић и Виктор Орбан (фото: Влада Републике Србије/Слободан Миљковић) -
Вучић и Виктор Орбан (фото: Влада Републике Србије/Слободан Миљковић)

"Рекли су ми да је стигла, само сам добио двије реченице, нисам стигао да је погледам, буквално сам само видио насловну страну", рекао је Вучић одговарајући на питања на конференцији за новинаре, послије сједнице влада Србије и Мађарске.

У првој варијанти британске резолуције осуђује се злочин почињен над Бошњацима у Сребреници, који је означен као геноцид.

Руском резолуцијом осуђују се "најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као цјелину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког поријекла и вјероисповијести".

Блиц сазнаје да је у новом тексту ублажен дио на који је Вучић имао примједбу, а који се односио на сексуалне злочине.

Претходно, медији су јавили да у новом тексту британске резолуције сада пише да су сексуалне злочине чинили сви учесници у конфликту, а наглашено је да постојање геноцида не смије да се негира.

Србија позива чланице Савјета безбједности да не гласају за британску резолуцију о Сребреници, јер сматра да би њено усвајање било штетно и могло да дестабилизује регион, навео је у писму Савјету безбједности шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.