latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас ће се обратити нацији

Грчки премијер Алексис Ципрас обратиће се данас нацији пошто је званична Атина доставила нови приједлог страним кредиторима за спасавање Грчке.

Ципрас ће се посредством телевизије обратити Грцима пошто је влада раније данас потврдила да је послала "измијењен" приједлог Европској комисији, Европској централној банци и Међународном монетарном фонду, у нади да ће постићи договор и избјећи своју финансијску пропаст, пренијела је агенција АФП .

Нешто раније данас британски Градијан потврдио је спекулације да је Грчка јуче доставила свој приједлог европским институцијама уз пратеће писмо грчког премијера.

Грчка Влада, како се наводи, није у потпуности прихватила приједлог институција ЕУ додајући да приједлог Атине укључује "низ амандмана на текст институција".

Гардијан наводи да је нови приједлог Атине покушај да се пронађе обострано користан споразум који не даје само нагласак на раст, него чинећи кључно оптерећење земље дугом одрживо".

- Неколико мјера које институције предлажу неће бити одмах спроведене, већ у фазама, тако да влада може да пронађе еквивалентне мјере да их замијени, наводи званична Атина, пише Гардијан.

Британски дневник преноси амерички "Волстрит џорнал" који наводи да постоје "сада неке спекулације да би могао да буде отказан референдум, који је предвиђен за недјељу, 5. јула.

Премијер Грчке синоћ је, у писму на двије стране Европској комисији, Европској централној банци и Међународном монетарном фонду у које је Фајненшел тајмс имао увид, поручио да је, уз неколико ситнијих измијена, спреман да пристане на услове кредитора.

Ципрас је у писму изнио детаље изненађујућег захтјева Грчке да јој постојећи пакет финансијске помоћи буде продужен, а нови, вриједан 29,1 милијарду евра, одобрен.

Иако је досадашњи пакет званично истекао 30. јуна Ципрас се нада да ће његово писмо послужити као основа за нови пакет.

Грчка ће пристати на реформу пореза на додату вриједност под условом да посебни попуст од 30 одсто за острва буде сачуван, наводи се у писму.

Поред тога, Ципрас тражи да подизање старосне границе за одлазак у пензију на 67 година почне да се спроводи од 2022. умјесто од октобра ове године, као и да се одобри посебна социјална помоћ за сиромашне пензионере, која би постепено била укинута до децембра 2019.