latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Исламисти на Синају убили 64 египатска војника

Број погинулих у данашњем нападу исламистичких група на војне пунктове на сјеверу Синаја, повећан је на 64, саопштиле су снаге безбједности.

Припадници Исламске државе убили су данас најмање 64 припадника египатских снага безбједности у серији бомбашких напада у сјеверном дијелу Синајског полуострва, пренијели су локални медији.

Извори из египатске армије рекли су да је међу жртвама најмање 60 војника.

На мети се нашло шест контролних пунктова у околини града Шеик Зувеид.

Медији су раније пренијели да су исламисти опколили полицијску станицу у овом граду и поставили бомбе око зграде, не дозвољавајући полицајцима да изађу.

Сукоби између исламских милитаната и војника у том региону трају сатима. Представници војске навели су да да су исламисти организовали симултане нападе на војне контролне пунктове на Синају, а гађано је најмање шест пунктова.

Војни извори наводе да су милитанти неке војнике заробили и заплијенили неколико оклопних возила. Напади су услиједили само два дана послије атентата на државног тужиоца у Каиру. Предсједник Египта Абдел Фатах ел Сиси обећао је да ће појачати двогодишње напоре на сламању исламистичких група.

Милитанти се годинама боре против египатске војске на сјеверном Синају, али су нападе појачали, послије збацивања исламистичког предесједника Мохамеда Морсија, 2013. године.