latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Зид изнуђен потез, није уперен против Србије

Подизање зида на српско-мађарској граници није усмјерен против Србије, већ како би се спријечио илегалан прелазак границе изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.
Вучић и Орбан на прес конференцији (фото: Twitter ‏@SerbianPM) -
Вучић и Орбан на прес конференцији (фото: Twitter ‏@SerbianPM)

Орбан је, на конфернцији за медије послије заједничке сједнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти, рекао да су између Србије и Мађарске добри односи чије је очување у интересу оба народа, а подизање зида оквалификовао је као "изнуђени потез".

"Није ријеч о питању избјеглица, већ о једном новом процесу покретања великих народних маса. Мађарска ће настојати у сарадњи са својим сусједима да предузме адекватне мјере. Сада смо у ситуацији да маса људи долази, а земље у Западној Европи желе да људе који су доспјели, врате нама, због чега имамо притисак и са југа и са запада", рекао је Орбан.

Према његовим ријечима подизање зида не значи затварање границе са Србијом, већ само спречавање илегалних прелазака.

"Тај корак се не односи на Србију и није усмјерено ка српском народу, јер ћемо поставити нове легалне граничке прелазе и проширити их. Тражио сам од Вучића да ме разумије по том питању и поручио му да има наше гаранције да те мјере (подизање зида) нису усмјерене према Србији, јер је Мађарска заинтересована за мир", поручио је Орбан.

Вучић: Добри односи двије земље,заједничко рјешење за мигранте

Вучић је оцијенио да су односи Србије и Мађарске најбољи у новијој историји двије земље и поручио да је очување стабилности приоритетни интерес Србије, те најавио да ће две земље заједно радити на рјешавању проблема повећаног броја миграната.

Премијер Србије је рекао да се Србија суочава са великим проблемом због повећаног броја миграната и да за Србију није пријатна најава да ће Мађарска да подигне зид на граници.

Додао је да је с Орбаном отворено разговарао о мигрантској кризи, те да је јасно да Мађарска не подиже зид због Србије већ да би заштитила своје интересе и државну територију, као и да двије земље имају пријатељски однос.

"Наћи ћемо рјешење у заједничкој акцији", рекао је Вучић, додајући да ће двије земље заједнички дјеловати и на граници према Македонији и да вјерује да ће успјети да заштите основне вриједности.

Вучић је рекао да ће Србија у наредном периоду поступати у складу са европским законодавством и наставити сарадњу са Мађарском, Аустријом и Њемачком и додао да Србија и Мађарска не желе да покваре добре односе и истакао да је у њих много уложено.

"У добрим временима је лако имати добре односе, а у тешким временима је добро имати пријатеље у комшилуку", рекао је Вучић и захвалио Орбану на коректним односима.