latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Прије референдума није могућ договор са Грчком

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да неће бити преговора о новом споразуму са Грчком прије референдума који је предвиђен за недјељу, јавља Гардијан.

Она је рекла да као што Грци имају право да одрже референдум, тако и осталих 18 држава чланица евро-зоне имају право да реагују и да имају своје мишљење.

У обраћању њемачком парламенту она је нагласила да су врата за разговоре са Грчком била и јесу отворена иако Грчка није испунила своје обавезе и иако је истекао рок другог дужничког програма, а самим тим и приједлози Еврогрупе.

Истовремено, њемачки министар финансија Волфганг Шојбле изјавио је да није сигуран да ће договор о новом пакету помоћи Грчкој бити могућ, прије него Атина отплати 3,5 милијарди евра дуга Европској централној банци који доспјева на наплату 20. јула по основу грчких државних обвезница.

"Нећу да дајем никакве прогнозе у вези тога. Ми смо отворени за све", рекао је Шојбле на конференцији за новинаре у Берлину.

Њемачки министар је казао и да је правна ситуација у овом тренутку потпуно другачија, због чега је потребно да кредитори, ако буде неопходно, развију потпуно нови програм под потпуно другачијим условима.

Такође је одбацио спекулације да је договор о новом пакету помоћи Грчкој могућ прије одржавања референдума у недјељу.

"Прије референдума, заиста не постоји основа за договор", нагласио је Шојбле, и подсјетио да је пакет помоћи Грчкој истекао синоћ, због чега кредитори не могу да дјелују као да је програм још увијек на снази, пренијела је агенција АП.

"Морате запамтити да смо Грчкој већ омогућили отпис дуга. Ја сам се одувек држао договора и да су сви чинили исто Грчка се не би нашла у тако очајној ситуацији", навео је он, оцјењујући да се економска ситуација у Грчкој погоршава, преноси британски лист Гардијан.

Шојбле је, такође, изјавио да најновија понуда грчког премијера Алексиса Ципраса међународним кредиторима није донијела додатна појашњења, због чега је позвао званичну Атину да објасни свој приједлог.

"Приједлог није пружио додатна појашњења. Грчка мора јасно показати шта жели", рекао је он током представљања планова везаних за њемачки буџет, и додао да у овом тренутку не постоји основа за озбиљне преговоре са званичном Атином, преноси Ројтерс.

Према тврдњама неименованих званичника из еврозоне, мале су шансе да еврогрупа прихвати најновије захтјеве Ципраса на телефонској конференцији која се одржава поподне.

Премијер Грчке Алексис Ципрас је синоћ у писму на двије стране Европској комисији, Европској централној банци и Међународном монетарном фонду, у које је Фајненшел тајмс имао увид, поручио да је, уз неколико ситнијих измена, спреман да пристане на услове кредитора.

Грчки премијер је у писму изнио детаље изненађујућег захтјева Грчке да јој постојећи пакет финансијске помоћи буде продужен, а нови, вриједан 29,1 милијарду евра, одобрен. Иако је досадашњи пакет званично истекао јутрос, Ципрас се нада да ће његово писмо послужити као основа за нови пакет.

Грчка ће пристати на реформу пореза на додату вриједност под условом да посебни попуст од 30 одсто за острва буде сачуван, наводи се у писму. Поред тога, Ципрас тражи да подизање старосне границе за одлазак у пензију на 67 година почне да се спроводи од 2022. умјесто од октобра ове године, као и да се одобри посебна социјална помоћ за сиромашне пензионере, која би постепено била укинута до децембра 2019.