latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина ратификовала споразум о банци БРИКС

Кина је данас званично ратификовала споразум о оснивању Нове банке за развој БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република), пренио је Тас.
БРИКС (© Fotohost agency) -
БРИКС (© Fotohost agency)

Споразум о оснивању банке закључен је 15. јула 2014. године у бразилском граду Форталезе. Њен овлашћени капитал у почетку ће бити 50 милијарди долара, с каснијим порастом на 100 милијарди долара. Банка је основана за финансирање инфраструктурних пројеката и пројеката одрживог развоја земаља БРИКС и других земаља у развоју.

Руководство банке ће бити формално утврђено у време самита БРИКС у Москви 7. јула на састанку управног одбора. Први предсједник банке биће представник Индије, први председник савјета директора - представник Бразила, а предсједник управног одбора - министар финансија Русије Антон Силуанов.

Фонд девизних резерви БРИКС почеће са радом у току 30 дана након што сви учесници фонда ратификују своје учешће у њему, произилази из саопштења министарства иностраних послова Бразила.

Споразум би требало да земљама чланицама БРИКС обезбиједи привремена средстава у случају тешке ситуације с платним билансом. Тај инструмент ће омогућити да се осигура међународна финансијска стабилност и допуниће постојећи систем финансијске заштите, саопштило је министарство, а преноси агенција Риа новости.

Свих пет земаља групе БРИКС улажу у фонд укупно 100 милијарди долара. Највећу суму уплатиће Кина - 41 милијарду долара, Бразил, Русија и Индија по 18 милијарди, а Јужноафричка Република - пет милијарди долара.