latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и Куба се договориле о отварању амбасада

САД и Куба су се договориле о међусобном отварању амбасада, што представља највећи корак у настојању да се обнове везе, послије више од пола вијека непријатељстава.
Америчка и кубанска застава - Фото: Getty Images
Америчка и кубанска заставаФото: Getty Images

Предсједник САД Барак Обама требало би данас да објави споразум, а отварање америчке амбасаде у Хавани планирано је кејем мјесеца. Двије земље преговарају о отврању амбасада, од изненађујућег саопштења у децембру, да су одржале тајне преговоре на којима су се договориле о обнављању дипломатских односа.

За Обаму је одмрзавање односа са Кубом у центру спољне политике, на крају предсједничког мандата и на томе ради већ дуже времена, преноси АП. Очекује се да ће и држвани секретар Џон Кери, који је у Бечу на нуклераним преговорима са Ираном, такође говорити о отварању амбасаде. Он је раније изјавио да би путовао на Кубу, на отварање.

Кубанско Министарство иностраних послова најавило је да данас очекује да добије поруку од Обаме о отврању амбасаде.

САД су прекинуле допломатске односе са Кубом 1961. године, послије Кастрове револуције. Оне су десетинама година покушавале да свргну комунистичку власт и да изолују острво, укључујући и поооштравање економског ембарга, који је први увео предсједник Двајт Ајзенхауер.

Од касних 70-их година, САД и Куба, умјесто амбасада, имају дипломатске мисије, које су под заштитом Швајцарске.

Поред отварања амбасада и даље ће остати нека неријешена питања важна за нормализацију односа, као што су разговори о људским правима, захтјеви за компензацију за конфисковану америчку имовину у Хавани и штету Кубе због ебмарга. Ту су и разговори о сарадњи у спровођењу закона, који укључују и осјетљиву тему америчких бјегунаца, који су нашли уточиште у Хавни.

Обама такође жели да Конгрес укине економски ембарго Куби, икао се суочава са отпором републиканаца и неких демократа, који се противе нормализацији односа, јер сматрају да је прерано наградити режим, који крши људска права.

Предсједник ће се такође суочити са јаком опозицијом у Конгресу због трошења новца пореских обвезника за изградњу амбасаде у Хавани.