latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Хапшења због сумње да су помагали ИД

Десеторо особа, међу којима је пет Италијана, четири Албанца и један Канађанин, ухапшени су данас због сумње да су помагали екстремистичкој организацији Исламска држава, саопштила је италијанска полиција.

У заједничкој операцији Италије и Албаније, осумњичени су ухапшени у три италијанска града и на неименованој локацији у Албанији, а у изјави полиције стоји и да су неки од њих осумњичени помагали италијанским исламистима да стигну до Сирије како би се борили на страни ИД, пренио је Ројтерс.

Ухапшени су осумњичени да су прекршили италијанске анти-терористичке законе, укључујући и онај који забрањује организовање путовања у циљну помагања страним терористичким групама.

Међу ухапшенима су Италијани који су преузели ислам и Албанци који живе у Италији.

Истрага је почела након што је полиција открила да је једна Италијанка која је прешла у муслиманску вјеру, отишла у Сирију са својим супругом како би се придружила ИД.

Потраге и хапшења су спроведени у сјеверним градовима Милану и Бергаму и у тосканском граду Грозету, гдје су живјеле и породице ухапшених Албанаца.

Из изјаве није јасно која је улога канадског држављана.

У одвојеној операцији у Риму, полиција је рекла да је ухапсила двије особе из сјеверне Африке за које се сумња да стоје иза исламистичког веб сајта преко којег су подстицали посјетиоце сајта да планирају нападе у Италији и у земљама Магреба у Сјеверној Африци.