latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Љевица, по узору на Грчку, жели референдум и у Њемачкој

Политичарка Љевице Сара Вагенкнехт захтијевала је да се, по узору на Грчку и у Њемачкој организује референдум о политици спаса евра и рекла да прижељкује једно грчко "не" кредиторима и " наставку погрешне политике".

"Ја желим да и њемачки народ буде питан о важним проблемима, такође и о такозваној политици спаса евра, на крају крајева, ми смо ти који плаћамо", рекла је ова утицајна политичарка њемачке опозиционе партије Љевица за "Пасауер ноје пресе" и изразила наду да ће Грци на референдуму у недјељу одбацити приједлог кредитора.

"Пакет, који су предложили ЕУ-комисија, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка, наставак је исто тако погрешне политике......", рекла је ова политичарка, полуиранка, позната по јасним речима, али и по томе што је зову "лијепа Сара" и што је од прије пар година удата за Оскара Лафонтена, бившег шефа социјалдемократа.

"Једно грчко "не" на референдуму ће спријечити да се милијарде поново проћердају", рекла је Вагенкнехт, будући шеф посланичког клуба у Бундестагу партије Љевице, настале спајањем насљедника бивших источно-њемачких комуниста и Лафонтенове WASG странке.

Љевица, популарна нарочито међу социјално нижим слојевима, ових дана је, у јеку грчке кризе, озбиљно пребацивала својој влади у Берлину пропусте у питању рјешења грчке кризе.

Предсједавајући те партије Катја Кипинг пребацила је канцеларки Ангели Меркел суодговорност за драматику грчке кризе.

"Надам се да јој (Меркеловој) јасно да се овде ради о будућности евра и прије свега о будућности демократије и Европе. Надам се да се она неће даље "крити" из министра финансија Волфганга Шојблеа, него да се на кризном самиту у сриједу заложи да се изнађе један приједлог, који би за грчку страну био прихватљив", рекла је Кипинг за њемачку телевизију АРД.

Кипинг је упозорила да би, уколико би Грчка напустила евро-зону, то била пропаст политике Ангеле Меркел. "Тада би Меркел као канцелар отишла у историјске књиге....", оцијенила је Кипинг и додала да би то могуће био и почетак краја евра зоне.