latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:15 | Аутор: СРНА

Анкете: Грци ће заокружити "не"

Грци ће на референдуму подржати Алексиса Ципраса и владу - 54 одсто намјерава да заокружи "НЕ" у погледу мјера штедње, показују анкете.

Истовремено, 33 одсто анкетираних сматра да треба пристати за захтјеве повјерилаца и "Тројке" и заокружити "ДА".

Како анализира "Бизнис инсајдер", они који су се изјаснили прије затварања банака били су сигурнији у подршку Ципрасовој политици - 57 одсто би одабрало "НЕ", док је 30 одсто тада анкетираних било за "ДА".

Они који су анкетирани након колапса банака са нешто су мањом сигурношћу пружају подршку влади - 46 одсто је за "НЕ, док се 37 опредијелило за одговор "ДА".

Ипак, 17 одсто анкетираних није се изјаснило, што значи да још немају дефинисано мишљење о том питању. То је постотак који би врло лако могао бити одлучујући за резултате недељног референдума.

Значајан број Грка је и против штедње и против евра, али овај пут мораће да добро размисле и да опредијеле.

Ако изаберу "ДА", то ће значити да ће задржати земљу у еврозони, али слиједе болне реформе и мјере штедње које преферирају ММФ, Европска централна банка и друге државе еврозоне.

Опција "НЕ" одбацује мјере штедње, али може значити напуштање евра као валуте.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле сматра да би Грчка могла остати у Еврозони чак и ако на референдуму превлада "НЕ".

Међутим, аналитичари лондонске консултантске куће "Капитал Економикс" упозоравају да ни прихватање наставка мјера штедње не мора значити да ће Грчка остати у еврозони.