latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:12 | Аутор: СРНА

Штрбац: Пусићева заборавља шта је говорио Туђман

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да потпредсједница хрватске Владе Весна Пусић превиђа ријечи првог предсједника самосталне Хрватске Фрање Туђмана о томе ко је желио рат.
Саво Штрбац - Фото: СРНА
Саво ШтрбацФото: СРНА

Штрбац је поводом  Пусићеве изјаве да Хрвати прославом 5. августа неће славити страдање људи већ дан када је "злочиначка Милошевићева политика која је почела рат дефинитивно поражена и окончана" подсјетио на Туђманову изјаву од 24. маја 1992. године да рата у Хрватској не би било да га сама Хрватска није жељела.

На оцјену Пусићеве да би сви требало да поштују 5. август када је, како је навела, Хрватска ујединила територију, Штрбац је за београдску "Политику" рекао да, и да јесте тако, њу треба питати да ли је вреднија "окупирана територија од 10.400 квадратних километара са више од 220.000 домицилних људи" или та иста "уједињена" територија без свих тих људи "макар били и Срби".

"Одговор на то питање је уједно и одговор на питање треба ли `Олују` славити, жалити или тиховати", оцијенио је Штрбац.

Поводом најаве да ће Србија и Република Српска 5. август обиљежавати као Дан сјећања, Штрбац је навео да је због симболике датума најава унијела недоумице код крајишких Срба да ли ће своје страдање и "Олују" обиљежавати 4. августа као и до сада, или 5. августа.

"У први мах смо, ваљда због близине та два датума помислили да се најављени Дан сјећања односи само на жртве и прогнанике у `Олуји`, али када се мало боље погледа изјава предсједника Владе Србије Александра Вучића може се закључити да ће се Срби тог дана сјећати свих својих жртава и прогнаника, како из ратова деведесетих тако и оних претходних", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да, иако у овом тренутку не зна каквим ће све манифестацијама Србија и Српска обиљежити Дан сјећања, тешко може и да замисли да ће у то обиљежавање бити утрошено макар и приближно енергије, времена и новца као у Хрватској.

"А када се у истом дану обиљежава исти догађај у различитим државама са различитим предзнаком, онда се по логици ствари теже изборити за ширу медијску пажњу, због чега се најчешће, барем у новије вријеме и обиљежавају овакви датуми", закључио је Штрбац.