latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусић: Парламентарни избори почетком идуће године

Потпредсједница хрватске владе и министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је да ће се парламентарни избори у тој земљи одржати почетком идуће године.
Весна Пусић (архива) -
Весна Пусић (архива)

Хрватска народна странка, на чијем је челу, тренутно размишља о својим опцијама за наступ на тим изборима, али највјероватније је да ће ићи као дио коалиције,изјавила је Пусићева у емисији Хрватског радија "А сада влада".

Поводом друге годишњице ступања Хрватске у чланство ЕУ, Пусићева је навела да су хрватски грађани тиме добили слободу кретања и европско тржиште.

Она је коментарисала и масовне одласке Хрвата трбухом за крухом у друге земље, примијетивши да то није егзодус него слобода.

Захвалила је државама које су скинуле ограничења за запошљавање хрватских радника што је, како је рекла, и велико признање.

"Могућност да хрватски грађани сада могу ићи у друге земље да се школују и раде па да се врате назад, једна је од темељних слобода. А задржавати људе у земљи тако да им браните слободу кретања једна је од најпрепознатљивијих ознака диктатуре. Та слобода мора бити загарантована", објаснила је потпредсједница Владе.

Она је навела и да би, према тренутној процјени Европске комисије, Хрватска требало да прими 515 имиграната, што оних који се селе из избјегличких логора, што људи који би трајно остали у Хрватској, додавши да о томе још није донесена коначна одлука.