latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Исламска држава пријети да свргне Хамас у Гази

Побуњеници Исламске државе запријетили су синоћ да ће претворити Појас Газе у још један свој блискоистични феуд, оптуживши Хамас, који влада том палестинском територијом, да није довољно стриктан у спровођењу вјерских закона.
Исламска држава - Фото: Beta/AP
Исламска државаФото: Beta/AP

Видео саопштење издато је из упоришта ИД у Сирији и представља јавни изазов за Хамас, који се бори против џихадиста у Гази. Они се противе примирју с Израелом и помирењу са палестинском секуларном организацијом Фатах, која има подршку САД.

- Осам година они контролишу територију и још нису наметнули исламско учење, рекао је говорник на видео снимку, како преноси Ројтерс.

- Ми ћемо искоријенити државу Јевреја (Израел) и вас и Фатах и сви секуларисти су ништа и ви ће те бити прегажени нашим мноштвом од кога подилазе жмарци, рекао је маскирани члан ИС у поруци упућеној "тиранима Хамаса".

- Владавина шарије ( исламског закона) биће примијењена у Гази, упркос вама. Заклињемо се да ће се оно што се дешава данас на Леванту, посебно у логору Јармук, десити у Гази", додао је он, алудирајући на напредовање ИД у Сирији, укључујћи дио Дамаска у коме су палестинске избјеглице.

ИД је такође заузела дијелове Ирака и преузела одговорност за нападе у Египту, Либији, Тунису и Јемену, подсјећа Ројтерс. Хамас је исламистички покрет који дели њено џихадистичко непријатељство према Израелу, али не тежи глобалном вјерском рату, већ себе више дефинише у оквирима палестинског национализма.

САД, ЕУ и Израел сматрају Хамас терористичком организацијом, а сусједни Египат види у њој регионалну безбједносну пријетњу. Борба Хамаса против џихадиста, повезаних с ИД није наишла на симпатије у иностранству.