latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучићу уручена нова британска резолуција с елементима руске

Премијеру Србије Александру Вучићу уручена је данас нова, измијењена варијанта британске резолуције о Сребреници, у коју су унесени елементи руске резолуције, потврђено је Танјугу из најмање два извора.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Према изворима Танјуга, Вучић је нови текст британске резолуције добио по доласку у Будимпешту, гдје данас са Виктором Орбаном предсједава заједничкој сједници двије владе.

У првој варијанти британском резолуцијом осуђен је злочин почињен над Бошњацима у Сребреници, који је означен као геноцид.

Руском резолуцијом осуђују се "најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као цјелину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког поријекла и вјероисповијести".

Београдски Блиц сазнаје да је у новом тексту ублажен дио на који је премијер Вучић имао примједбу, а који се односио на сексуалне злочине.

У новом тексту британске резолуције сада пише да су сексуалне злочине чинили сви учесници у конфликту, а наглашено је да постојање геноцида не смије да се негира.

Према Блицу, Вучић размишља да 7. јула присуствује сједници Савјета безбједности УН, на којој би требало да се расправља о резолуцији о Сребреници.

Србија позива чланице Савјета безбједности да не гласају за британску резолуцију о Сребреници, јер сматра да би њено усвајање било штетно и могло да дестабилизује регион, навео је у писму Савјету безбједности шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.