latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Луфтханза: 25.000 евра за обештећење жртава пада авиона "Џерманвингса"

Њемачка авиокомпанија "Луфтханза" понудила је, како данас преносе њемачки медији, 25.000 евра обештећења породицама за сваког погинулог у паду авиона "Џерманвингса", своје "ћерке-фирме", који је, према истрази, намјерно извео копилот Андреас Лубиц за кога се каже да је патио, у најмању руку, од депресије.
Тимови спасилаца на мјесту пада авиона Џерманвингса - Фото: AFP/Getty images
Тимови спасилаца на мјесту пада авиона ЏерманвингсаФото: AFP/Getty images

- Једва да могу да замислим да би нека породица то прихватила, рекао је адвокат 15 породица Кристоф Веленс, оцјењујући ту понуду као непримјерену, преноси њемачка штампа данас, подсјећајући да је у несрећи од 24. марта страдало 150 људи, међу њима и копилот.

Луфтханза је, наиме, поред 50.000 евра по жртви које су одмах исплаћене породицама, понудила и по још 25.000 по погинулом.

- Тако се преговори не могу водити. То је међународни безобразлук", преносе њемачки медији изјаве адвоката, породица настрадалих.

Адвокат жртава пада "Џерманвингса" Елмар Гимула рекао је још раније да је он већ у контакту са адвокатима америчких жртава и тиме потврдио сазнања да поједини чланови породица најављују да ће пред америчким судовима тражити правду, уколико "Луфтханза" не понуди већу одштету.

Када је ријеч о америчким и њемачким судовима, медији јављају да су у Америци одштете пуно више него у Њемачкој, пошто се тамо и емоционалне посљедице губитка најмилијих рачунају.

Гимула је истакао да он жели за своје клијенте, чланове породица жртава у Њемачкој да обезбиједи и надокнаду због емоционалне штете и да би тако та одштета могла да буде до милион и по евра по страдалом путнику.

Адвокат Гимула је рекао да ће се америчко судство и онако већ позабавити случајем пада "Џерманвингса", пошто су ту настрадали и амерички држављани и указао да је, према америчкој правној традицији, могуће да се пред америчким судовима обрађују и случајеви жртава друге националности.

Осигуравајући конзорцијум "Луфтханзе" обезбиједио је, наиме, како је писала штампа, 300 милиона евра за трошкове пада авиона "Џерманвингса".