latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:32 | Аутор: РТРС

Угљевик: Плантажа трешње највећа у региону (ВИДЕО)

Након 30 година живота и рада у Шведској, Неђо Петровић из Тутњевца, код Угљевика, вратио се на породично имање. Све што је зарадио инвестирао је у плантажу трешње и шљиве.
Узгој трешања - Фото: РТРС
Узгој трешањаФото: РТРС

На 5 хектара засадио је 7 и по хиљада стабала трешње, а на преосталих 5 хектара налази се 4 и по хиљаде стабала шљиве. Укупну производњу планира да извози у земље ЕУ.

Плантажа трешње Неђе Петровића највећа је у региону. Десет висококвалитетних сорти, 7 хиљада и 500 стабала засађених прошле године, на подлози "гизела" која обезбјеђује брз пораст, крупан плод и богат род већ у трећој години. У овај засад уложио је више од 150 хиљада марака.

Петровић очекује да ће му се уложена средства ратити за 2-3 године.

Интензиван узгој трешње на подлози "гизела" 5 и 6 је ријетка појава у БиХ. Ријеч је о технологији производње уведеној прије 15 година. Садница је три пута скупља од домаће, али обезбјеђује квалитет који тражи европско тржиште.

- На тој подлози ова трешња је јако крупна и даје добар принос, тако да неће бити проблема с тим - каже Петровић.

Палсман трешње већ је договорен у Шведску, гдје је Петровић живио 30 година, а у току су договори и са другим откупљивачима.

- И овдје покушавам остварити контакте и планирам извести нешто за Њемачку, нешто за Словенију, а имали смо разговоре и за Русију. Добра роба добро се и прода - додаје он.

Тајна је у томе, каже Петровић, што су ове саднице ниске што олакшава бербу и смањује трошкове бербе, која је код воћара један од највећих проблема. Воћке дају крупан плод а стручњаци истичу да је клима на нашем подручју повољна те због тога чуди што је узгој трешње недовољно заступљен.