latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Анкета: Већина Грка против услова страних кредитора

Већина Грка гласало би против услова страних кредитора у предложеном споразуму за спасавање Грчке, али је предност у корист "не" знатно сужена пошто су грчке банке "затвориле своја врата" ове седмице, показују резултати данас објављене анкете.
Грчка - Фото: АП
ГрчкаФото: АП

Анкета објављена у љевичарском листу Ефимерида тон Синтакто (Новине за новинаре) показала да је 54 за "не" на референдуму у односу на 33 одсто оних који ће заокружити "да".

Међутим, резултати прегледа изјашњавања испитаника прије и послије одлуке о затварању грчких банка и наметању контроле капитала (лимитирање подизања готовине на 60 евра), показују да је све мање разлике у ставовима.

Прије одлуке о затварању банака, испитаници су у 57 одсто случајева било против понуде страних кредитора, а 30 одсто је било за, док је анкета послије објављивања одлуке о банкама показала да је пала подршка на 46 одсто оних који се противе "јарму ЕУ" у односу 37 одсто они који се слажу са одлукама европске тројке (ЕУ, ММФ и ЕЦБ).

Истраживање спроведено од 28. - 30. јуна, показало је да је најјача подршка за "не" међу гласачима владајуће љевичарске СИРИЗА, крајње десничарске партије Златан зора и комуниста, док су присталице Нове демократије, проевропске центристичке То Потами и партије лијевог центра ПАСОК били за подршку захтјева страних кредитора.

Анкета Института ПроРата показује да 86 одсто испитаника планира да гласа на референдуму у недјељу, 5. јула, док је 38 одсто било против одржавања реферндума, пренијела је агенција Ројтерс.