latinica  ћирилица
01/07/2015 |  09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

УНХЦР: 1.000 имиграната дневно ка Европи преко Балкана

Избјеглице и имигранти засипају Западни Балкан из Грчке гдје, од почетка јуна, преко 1.000 људи хрли ка Европи сваки дан, саопштио је портпарол УНХЦР-а Брајн Хансфорд.
Мигранти у Прешеву - Фото: ТАНЈУГ
Мигранти у ПрешевуФото: ТАНЈУГ

"То је регионални проблем који захтијева регионални одговор и регионалну солидарност", истакао је Хансфорд који обезбјеђује најновије информације медијима о раду УНХЦР-а широм свијета.

Хансфорд је указао да је број избјеглица и миграната у Европи у првих шест мјесеци 2015. године порастао за више од 80 одсто у односу на исти период лане.

"Како је број придошлих у порасту, капацитети и услови њиховог прихватања су неадекватни", истакао је Хансфорд, пренијела је агенција Ројтерс.

Британска агенција је подсјетила да је италијанска премијер Матео Ренци "укорио" савезнике из Европске уније због изостанка договора о плану за прихват 40.000 избеглица и имиграната из Италије и Грчке који траже азил у европским земљама.

Више од 135.000 избјеглица и имиграната стигло је у Европу преко Средоземног мора у првој половини 2015. године, а највећи дио терета прихвата новопридошлих сносе државе јужне Европе, прије свих Италија и Грчка наводи се у новом извештају УНХЦР-а.

"Очајни људи прибјегавају очајничким мјерама и, нажалост, очекује се да ће број њих наставити да расте", упозорио је Хансфорд.

Високи комесар за избјеглице, бивши португалски премијер Антонио Гутерес је нагласио да већина оне који крећу на опасно путовање преко Медитерана нису економски мигранти. "Већина тих људи који долазе морским путем у Европи су избјеглице, тражећи заштиту од рата и прогона", навео је Гутерес у саопштењу, додаје АФП.

Трећина њих који су стигли морским путем до Италије или Грчке ове године дошао је из ратом разорене Сирије, слиједе Либијци, као и они који бјеже од насиља у Авганистану и Еритреји који чине 12 одсто придошлих. За њима су житељи Сомалије, Нигерије, Ирака и Судана, наводи се у саопштењу из УНХЦР-а.