latinica  ћирилица
01/07/2015 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Још једна стара црква црнаца горила у Јужној Каролини (ВИДЕО)

Још једна стара црква црнаца у америчкој држави Јужна Каролина - стара Баптистичка црква Моунт Зион у округу Вилијамсбург претходне вечери је била у пламену, 20 година од када је изгорила до темеља пошто су је запалили припадници расистичког Кју-клукс клана.
Изгорила црква у Јужној Каролини (photo: Clarendon County Fire Department) -
Изгорила црква у Јужној Каролини (photo: Clarendon County Fire Department)

Први човјек ватрогасаца округа Вилијамсбург Ренди Свинтон рекао је за америчку телевизију НБЦ Њус да није познато да ли је намјерно подметнут пожар и напоменуо да је олуја прошла кроз подручје гдје је горила црква, "отприлике у исто вријеме када је ватра пријављена".

Свинтон је потврдио да је 8.000 квадратних метара цркве потпуно уништено.

Није било повријеђених, али су локални медији јавили да је црква уништена, да није познат узрок пожара и да је истрага у току.

Пожар је услиједио током трајања истраге о пожару Баптистичке цркве у Гловер Гроу у Варенвилу у Јужној Каролини, неколико дана послије девет смртних случајева у цркви Емануел у Чарлстону, што је изазвало забринутост да су инциденти били инспирисана расном мржњом, наводи НБС Њус.

Пожар у цркви Моунт Зион основане прије више од 110 година, други је у посљедних 20 година, пошто је црква изгорила до темеља у јуна 1995. када су је запалила два припадника Кју-клукс клана који су признао кривицу наредне године.

Црква је обновљена и тадашњи амерички предсједник Бил Клинтон је присуствовао постављању камена-темељца у обнови цркве годину дана касније.