latinica  ћирилица
28/06/2015 |  09:20 | Аутор: Агенције

Појавио се нови Асанж?

Америчке и европске безбједносне агенције истражују могућност да иза најновијих Викиликс депеша о НСА прикслушкивању високих француских званичника, међу којима су три предсједника, стоји нови звиждач.

САД прислушкивале су посљедња три француска предсједника - Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег лидера Франсоа Оланда, пренијели су француски медији, позивајући се на податке Викиликса.

Међутим, иако је најпознатији НСА звиждач Едвард Сноуден до сада на хиљаде тајних досијеа прослиједио свјетским медијима, америчке и европске безбједносне службе сумњају да овога пута најновији докази и илегалним активностима америчке владе нису стигли од њега.

Истрага о потенцијалном новом звиждачу који ради за Викиликс је покренута, иако још нема конкретних доказа о његовом постојању.

Поводом најновијих откривених докумената, оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је да француски грађани имају право да знају да је њихова влада била "предмет надзора наводних савезника" и обећао "још благовремених и важних информација".